Yazılımcı nedir veya yazılım mühendisi olmak için hangi liseye gitmek gerekir sorusunun cevabı son dönem trendleri arasına girmiş durumda. Yazılım Mühendisliği bölümleri sayısal puan türünde öğrenci tercih ediyor. Bunun için Anadolu Lisesi veya puan türü daha yüksek liselere gitmek gerekir. Yazılım mühendisi ne iş yapar diye soracak olursanız eğer, yazılım mühendisleri dijital sektörün isimsiz kahramanlarıdır. Bilgisayar programlarının, mobil ve masaüstü uygulamalarının temelini şekillendirirler. Bu da dijital dünya demektir. Kullandığımız elektronik cihazlarımızın her şeyini oluştururlar. Becerileri modern mühendisliğin harikalar seviyesindedir. Yazılım mühendisleri ne kadar kazanıyor, veya yazılımcı ne kadar maaşı alır? sorusunun cevabı ise değişkenlik gösterir. Yazımızın devamında yazılımcı nedir konusunu daha detaylı işleyeceğiz.
Yazılım Mühendisi Nedir, Nasıl Olunur?
Yazılım mühendisi olmak isteyen ilgililer için Mühendislik Fakültesi veya Bilgisayar Bilimleri Fakülteleri’nin yazılım mühendisliği alanında 4 yıl boyunca eğitim görmeleri gerekmektedir. Bu eğitimleri başarı ile tamamlayan kişilere Yazılım Mühendisliği Bölümü diploması verilir. Ayrıca yazılım mühendisliği yüksek lisans programlarında da bu eğitimleri alabilirsiniz.
Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar? ve Tam Olarak Nedir?
Yazılım mühendisi veya yazılımcı, genel olarak bilgisayar yazılımı ve ağ sistemleri oluşturma, bakımını yapma ve geliştirme pratiğini ifade eder. Aynı zamanda kodlama dillerine de hakimdirler.
Yazılım mühendisleri, bu ilkeleri uygulayarak, müşterilerinin benzersiz taleplerine göre özelleştirilmiş sistemler ve yazılım ürünleri geliştirmek için karmaşık analizler yürütür. Bu süreç genellikle belirli sistem gereksinimlerinin ve sınırlamalarının yoğun bir şekilde incelenmesinden önce gelir.
Yazılım Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
- Teknolojiye ve yazılım alanlarına ilgili olmak
- Teknoloji ve bilişim dünyasını yakından takip etmek
- Kullanıcı profili alanında yetenekli olmak
- Sorunlara karşı kolay ve pratik çözümler bulabilmek
- Doğru analizler yapabilmek
- Yazılımları sürekli geliştirebilecek düzenlemeler yapmak
- Sayısal derslerden başarılı olmak
- TYT ve AYT sınavlarından yeterli puan almak
Yazılım Mühendislerinin Maaşları Ne Kadardır?
Yazılım mühendislerinin maaşları çalıştıkları şirkete ve yaptıkları sorumluluğa bağlıdır. Kamuda ve özel sektörde maaş miktarları değişkenlik gösterir
Çalıştıkları kurum ve kuruşlara göre çeşitlilik gösteren yazılım mühendisi maaşlarının yüksek olması, yazılım mühendisliğinin aranılan meslek olmasını sağlamaktadır.
Ocak 2022 verilerine göre yazılım mühendisliği maaşları;
- Yeni Mezun Yazılım Mühendisi en düşük 4250₺, ortalama 7200₺, en yüksek 8400₺ maaş alır.
- Kıdemli Yazılım Mühendisi +2 yıl tecrübeli en düşük 8150₺, ortalama 10250₺, en yüksek 13400₺ maaş alır.
- Tecrübeli Yazılım Mühendisi +5 yıl tecrübesi olan en düşük 10.750₺, ortalama 12.400₺, en yüksek 19.500₺ maaş alır.
Yazılım Mühendislerinin İş İmkanları Nelerdir?
Yazılım mühendisi iş tanımları sektörler ve işverenler arasında farklılık gösterecek olsa da, çoğu profesyonel aynı temel sorumlulukları paylaşmayı bekleyebilir. Bunlar aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:
Yazılım mühendisi, kişilerin isteklerini anlayarak analiz eder. Yaptığı analizler sonucunda doğru uygulamayı bularak yazılımın temel başlangıç yapısını oluşturur. Planlanan yazılımın kodlama aşaması ise programcılarla birlikte çalışmalarını yürütülür. Yazılım tamamlanıp, kişilerle buluşturulduktan sonra kullanım sonrasında oluşan hatalar ve yapılacak çalışmalar ile ilgilenir. Otomotiv sektörü, telekomünikasyon sektörü, bankacılık sektörü, hastane gibi pek çok alanda yazılım mühendisi iş bulabilir.
- Sistem analizi yaparak ve prosedür değişiklikleri önererek sistemik operasyonları iyileştirmek
- Sistemik, ağ ve ürün hatalarını araştırmak
- Mevcut iş veya tüketici ihtiyaçlarına uygun yeni yazılım çözümleri geliştirmek
- Teknik olmayan paydaşlar için çözümleri görselleştirilmiş çizelgeler, diyagramlar, düzenler ve diğer resimli materyaller aracılığıyla belgelemek
- Gerektiğinde yazılım edinme ve lisanslama
İşlere başvururken özgeçmişinizi ve ön yazınızı görev tanımında belirtilen rol özelliklerine göre düzenlemeyi unutmayın!
Yazılım Mühendisi Olmak Ne Kadar Sürer?
Yazılım mühendisi olmak için cevap sana bağlı! Yazılım mühendisi olmak için gereken süre, istediğiniz akademik rotaya göre değişecektir. Örneğin, bilgisayar bilimi diploması gibi tipik bir üniversite eğitiminin tamamlanması yaklaşık dört yıl alır ve eğitimi mevsimlik dönemlere yayar. Bir derecenin peşinde koşmak yavaş ama kapsamlı bir süreçtir ve mezuniyet kayda değer bir başarıdır.
Ancak, kodlama konusunda bir işe daha erken başlamak ve gerekli yazılım mühendislerini tamamlamak için çalışmaya devam ederken değerli iş deneyimi kazanmak istiyorsanız, bir eğitim kampına kaydolmayı veya kendi başınıza öğrenmeyi de düşünebilirsiniz. Çoğu bootcamp kursu üç ila altı ay arasında değişir. Bu süre zarfında, öğretim genellikle hızlı ve yoğundur ve öğrencilerin işe hazır web geliştirme becerilerini olabildiğince çabuk oluşturmalarına yardımcı olmaya odaklanır.
Bağımsız öğrenenler, zaman çizelgeleri oluşturma konusunda en fazla belirsizlikle karşı karşıyadır. Genel olarak konuşursak, motive olmuş öğrenciler kendilerine kodlamanın temellerini yaklaşık bir yıl içinde öğretebilirler – ancak bu süre, kendi belirledikleri programlara, uygunluklarına ve bağımsız çalışma yeteneklerine göre büyüyebilir veya küçülebilir.
- HTML , örneğin paragrafları, başlıkları ve veri tablolarını tanımlamak veya sayfaya resim ve videolar gömmek gibi web içeriğimizi yapılandırmak ve anlam vermek için kullandığımız biçimlendirme dilidir.
- CSS , HTML içeriğimize stil uygulamak için kullandığımız, örneğin arka plan renklerini ve yazı tiplerini ayarlamak ve içeriğimizi birden çok sütuna yerleştirmek için kullandığımız bir stil kuralları dilidir.
- JavaScript , dinamik olarak güncellenen içerik oluşturmanıza, multimedyayı kontrol etmenize, görüntüleri canlandırmanıza ve hemen hemen her şeyi yapmanıza olanak tanıyan bir betik dilidir. (Tamam, her şey değil, ancak birkaç satır JavaScript koduyla başarabilecekleriniz inanılmaz.)
1. Yazılım Mühendisi Olmak İçin Kariyer Yolunu Planlamak
Birçok yazılım mühendisi – yazılım mühendisliğinin (veya kodlama) bir kariyer yörüngesi olmalıdır. Kodlama terimi farklı konuları kapsayabilir. Yazılım mühendisliği ile web programlama gibi alanlar arasındaki farkı anlamak, ilk kariyer planlama aşamasında çok önemlidir. İyi bir yazılım geliştirici nasıl olunur derseniz, kariyerini iyi planlayanlar, sektöre yön veren yazılım geliştiriciler olacaktır.
Yazılım mühendisliği bilgisayar yazılımı ve yardımcı programların oluşturulması ve uygulanması anlamına gelir. Yazılım mühendisleri, kullanıcıların dijital ihtiyaçlarına uygun bilgisayar yazılımları geliştirmek için kapsamlı bilgisayar bilimi ve matematik bilgilerini kullanır. Web geliştiricileri ise öncelikle web sitelerini kodlamaya odaklanır. Profesyoneller, düzen ve işlevlerden navigasyona kadar genel kullanılabilirliğe kadar her şeyi oluşturmak ve sürdürmekle görevlidir.
Hedeflediğiniz kariyer yolu hakkında net bir fikriniz olduğunda, o yolda gezinmeye başlayabilirsiniz. Bunu akılda tutarak, yazılımcı olmanın gereklerini tartışmaya devam edelim.
2. Yazılım Mühendisi Eğitimleri Almak
Yazılım mühendisi olmak için ne yapmalıyım sorusu hakkında genel olarak konuşursak, eğitimleri sürdürmek için izlenecek üç ana yol vardır: kodlama eğitim kampları, kolej ve kendi kendine öğrenme. Seçtiğiniz seçenek, bir öğrenci olarak tercihlerinize ve yaşam tarzı koşullarınıza (program çakışmaları, planlanan zaman çizelgeleri, finansal kaynaklar vb. gibi) bağlı olacaktır. Her rota kendi artıları ve eksileri ile birlikte gelir. Bu nedenle akademik bir kursa kayıt olmadan önce bunları dikkatlice düşünmelisiniz. Şimdi, sıfırdan bir yazılım geliştirici olmanıza yardımcı olabilecek eğitim seçeneklerini değerlendirelim.
Yazılım Uzmanlığı Eğitimleri Almak
Web sitelerinde olan ücretsiz veya ücretli yazılım uzmanlığı eğitim kamplarına katılarak , hızlandırılmış dersler yardımıyla bir takım işe hazır programlama becerisi kazana bilirsiniz. Yazılım geliştirici olmak, sıfırdan öğrenmek çok zor gibi görünebilir ancak temel seviye dersler ile ile sektöre yeni başlayanlar bile sağlam bir bilgi tabanı oluşturabilir. Ve zaman ile, disiplinli çalışma ve özveri göstermeyi başarırlarsa kendilerini hızlı bir şekilde giriş-temel seviyesinde yetiştirebilirler.
Dört yıllık bir üniversite programına başlamak için zamanı veya kaynağı olmayan kişiler online kurslara katılabilirler. Bu kurslar sayesinde, yarı veya tam zamanlı bir program seçerek belki de çok yıllı lisans programlarından daha kısa ve ucuz yoldan kendinizi geliştirebilirsiniz. İş hayatında olan bir çok kişi için bu tür programlar ile canlı ve yüz yüze eğitim olanakları da sağlanmaktadır.
Genellikle eğitim kampları yazılım mühendisliği yerine web tabanlı kodlamaya daha çok yönelir. Bu yüzden eğitim kampları başlamak için iyi bir seçenek olabilir.
Tam kapsamlı geliştirici olmanıza yardımcı olacak kodlama eğitim kurslarına kayıt olursanız karşınıza 2 seçenek çıkar. Kurs size back end (sunucu tarafı) ve front end (istemci tarafı) programlama becerilerinin “tam bir donanımını” sağlayacaktır. Buraya Tıklayarak Back End ve Front End Yazımıza Göz Atabilirsiniz. Böylelikle bu kurslar sayesinde temel atmış olacaksınız. Ayrıca, temel seviyesinde bir profesyonel olarak çalışmaya başlamanıza ve daha sonra yazılım mühendisliğine geçiş için basamak olarak kullanabileceğimiz temelleri atmış olacaksınız.
Yazılım Mühendisi Kolej eğitimi
Yazılım mühendisi olmak için hangi liseye gitmek gerekir ya da hangi koleje gitmek gerekir diye soracak olursanız kolej, günümüzde geliştiriciler arasında açık ara en popüler eğitim yoludur.
Dört yıllık lisans programları, yazılım ve bilgisayar mühendisliği bazı nedenlerden dolayı popülerdir. Bunlar kısaca bilgisayar bilimi ile ilgilenmesi, ortak öğrenme ortamları sağlaması, destekleyici eğitmenlere erişim sunması ve ağ oluşturma fırsatlarını kolaylaştırmasıdır. Bu tür üniversite diploma programları genellikle işverenler tarafından iyi karşılanmaktadır. Özetle üniversite, zamanı ve kaynakları olanlar için harika bir seçenektir. Fakat anlattığımız gibi nasıl yazılım mühendisi olmak ile ilgili online kurslarda faydalıdır.
Öz-yönelimli öğrenme
Öğrenciler gerekli kodlama becerilerini Udemy, Khan Academy ve freeCodeCamp gibi ücretsiz eğitim siteleri aracılığıyla geliştirebilir. Yazılım mühendisi olma aşamasında bu tür kurs ortamları ile kişiler kendini geliştirebilir.
3. Deneyim Kazanmak
Eğitiminiz resmi derslerle başlayıp bitmemeli! Gelişen çağımızda yazılım mühendisleri, gönüllü çalışma, kişisel projeler, stajlar ve diğer pratik çalışma fırsatları aracılığıyla uygulamalı deneyim kazanmak istemelidir. Kodlama becerilerinizi sınıf dışında uygulamak, özgeçmişinizi doldurmanıza, profesyonel portföyünüze öğeler eklemenize ve iş arama sırasındaki durumunuzu iyileştirmenize olanak tanır.
4. Yazılım Mühendisliği Diploması-Sertifikası Almak
İyi bir yazılım mühendisi nasıl olunur diyecek olursak bu sorunun cevabı işverenlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenebilir. İşverenler tarafından seçilme şansınızı en üst düzeye çıkarmak isterseniz, iyi bir üniversiteden diploma almalısınız. Veya kendiniz için seçeceğiniz bir kursu bitirip sertifika almalısınız. Sertifikalar, iş bulma konusunda size yardımcı olacaktır. Sertifikalı olmak, sizi bir adım öne taşır. Ancak sadece sertifika veya diploma yazılım mühendisliği için tek başına yeterli değildir. Kendinizi donanım sahibi yapmanız her zaman faydalı olacaktır.
5. Portföyünüzü Oluşturma
Yazılımcının kodlama portföyü, iş arayan tüm hevesli yazılım mühendisleri için çok önemli bir durumdur. Bu kapsamlı çalışma grubu, genellikle işe alım görevlilerinin sizinle ilgili sahip olduğu ilk izlenimdir. Geçmiş projelerinizi de sergilemenin harika bir yolu olan bu durum için tecrübeli olmalısınız. Yazılımcıların işe alınmasındaki en büyük kriter onların ne kadar tecrübeli veya işi yapabilecek kapasiteye sahip olup olmadıklarıdır. GitHub gibi platformlarda yapacağınız paylaşımlar bile iş başvurunuzda önemli bir etken olabilir.
İlgilenen bir aday olarak işiniz, yetenekleriniz hakkında mümkün olduğunca fazla kanıt sağlamaktır. Bu nedenle portföyünüzü buna göre oluşturmak için zaman ayırın! Projeleri özetlerken, kullanılan tüm teknolojilerin, hizmet ettiğiniz rollerin ve süreciniz ve ideolojinizle ilgili diğer tüm ilgili bilgilerin ayrıntılı açıklamalarını eklediğinizden emin olun.
6. İş Başvurusu
Uygun eğitimi ve sertifikayı aldıktan, projelerle uğraştıktan ve katmanlı bir portföy hazırladıktan sonra, yazılım mühendisliği pozisyonlarına başvurmaya hazır olacaksınız. Kariyer hedeflerinizin haritasını çıkararak, bugüne kadarki deneyimlerinize dayanarak tercih edeceğiniz işleri belirleyerek başlamalısınız. Bu, başvuru sürecinizin başlarında size uygun olan fırsatları daraltmanıza yardımcı olacaktır. Potansiyel işverenlerin beceri ve yeteneklerinizin güncel bir anlık görüntüsüne sahip olmalarını sağlamak için özgeçmişinizi yani yazılımcı cv nizi, LinkedIn profilinizi ve diğer ilgili başvuru materyallerini güncellemelisiniz.
Yazılım mühendisliğine ilgi duyan kişilerin bilmesinde yarar sağlayacak programlama dilleri için BURAYA tıklayabilirsiniz.