Bilişim Sistemleri üniversite öğrenimi hakkında bilgi almak mı istiyorsunuz? Hedefinizde bilişim sistemleri ile ilgili bir üniversite okumak mı var? Bu yazımızda sizlere rehberlik etmeye çalışacağız. Öncelikle sizlere üniversite öncesi bu konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bilim, ekonomi teknoloji ve yönetim sorunlarını ele almak üzere süre gelen ve nesnelerin matematiksel modellerinin, matematiksel tekniklerin, yazılım ve araçların geliştirilmesi ve uygulanması alanında uzmanları yetiştirmeye çalışmaktadır. Her kişinin hedefleri ve hayalleri içerisinde bulunan bir iş yani meslek yönelimi vardır. Bu yönelim doğrultusunda istediği alana göre eğitim görerek, yükselme isteği hemen hemen istekli tüm kişilerde mutlaka mevcuttur. Bu meslek gruplarından bizim anlatmaya çalışacağımız ise bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümü olacak. Çoğu kişinin aradığı bilişim sistemleri ve teknolojileri üniversite bölümü nedir , bilişim sistemleri ve teknolojileri mezunu ne iş yapar, bilişim sistemleri ve teknolojileri kaç yıllıktır bilişim sistemleri ve teknolojileri bölüm dersleri nelerdir? Bu başlıklarının cevaplarını sizlere aktarmaya çalışacağız.
Bilişim Sistemleri Üniversite Öğrenimi
Bilişim Sistemleri üniversite öğrenimi alanında eğitim almak isteyen öğrenci adayları, işletmeler, şirketler, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve bazı devlet kurumları olmak üzere yazılım üretmek ve mevcut yazılımı geliştirmek, onarmak için bilgisayar yazılımı ve sistemleri hakkındaki bilgileri nasıl ele alıp kullanılacağını öğrenebilir. Programlar, eğitim alan öğrencilerin yazılım tasarımı hakkında donanım kazanmaları, web programlama hakkında donanım kazanmaları, oyun tasarımı hakkında donanım kazanmaları, bilgisayar adli tıp veya bilgi teknolojisi yönetimi gibi bir alan seçmelerine olanak sağlar. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölümü kazanmak için ağırlıklı olarak sayısal puan türüne göre hazırlık yapmanız gerekmektedir. Çünkü Bilişim Sistemleri üniversite tercihi sayısal puan türüne göre yapılır.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğitim almayı hedefleyen öğrenciler;
- Bilgisayar Programlama,
- Algoritma Geliştirme,
- Veri Yapıları ve Algoritma,
- Veritabanı Yönetimi,
- Görsel Programlama,
- Nesne Tabanlı Programlama
- Bilgisayar Ağları CISCO,
- İşletim Sistemleri Yönetimi,
- Endüstri 4.0,
- Kariyer ve Yaşam Programı,
olmak üzere yukarıda yazdığımız derslerin veya birçok benzer dersin eğitimini göreceklerdir. Yukarıdaki bu dersleri ve bitirme projesini 8 yarıyıllık-4yıl eğitim sürecinde eksiksiz tamamlayan öğrenciler Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü mezunu olup diploma almaya hak kazanırlar.
Bilişim Sistemleri Üniversite Mezunu Ne İş Yapar?
Bilişim Sistemleri üniversite mezunu olarak diploma almaya hak kazanan öğrenciler, oldukça zor bir şekilde resmileştirilen görevler, nesnesel ve süreçsel modellerin oluşturması, veri madenciliğinin devamlılığı, yüksek boyutlu verilerin dijital olarak işlenmesi, uygulama hazırlamak için platformların ve araçların seçimi için gerçek zamanlı ve karar destek sistemleri için dağıtılmış bilgi sistemlerinin analiz ederek yorumlanması ve sentezlenmesi sorunlarını çözüme kavuşturabilir. Mezunlar;
Grafik programcısı
Seo uzmanı
Network sistem uzmanı
Program yazılımı ve geliştirilmesi (programcı)
Veri Analisti
Ağ sistemleri uzmanı ve yöneticiliği
Sistem analistliği ve tasarımcılığı gibi işler mezunların tercih ettiği meslek dallarındandır.
İş Olanakları Nelerdir?
Mezunlarının bilişim sektöründeki bölümleri aşağıdaki gibidir. Bölüm eğitimlerini başarı ile tamamlayıp diploma almaya hak kazanan mezunlar;
- Kurumsal Şirketlerde
- Yazılım Şirketlerinde,
- Oyun Firmaları,
- Kurumsal Ağ Sağlayıcı Firmaları,
- Yapay Zeka Şirketleri,
- Özel ve Devlet Bankalarında,
Anlattığımız bölüm son zamanlarda fazlaca popüler ve öğrenciler tarafından sıklıkla tercihte bulunulan bölümlerdendir.
Bilişim Sistemleri Üniversite Bölümünün Amacı Nedir ?
Bölümünün amacından bahsetmek gerekir ise; ülkemiz içim çağın gerisinde kalmamak için gelişen dünyamız bilişim ve teknoloji sistemleri alanında önemli olan iletişim ve bilgi teknolojilerinin, bilimsel gelişmelerin ülkemizde ya da ülke dışında kullanımının sağlanmasının amaçlanmasıdır.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Okumak İçin Ne Gereklidir ?
Bilişim Sistemleri Bölümünü kazanmak ve okuyabilmek için Bu bölümü okumak için gerekli olan Üniversite sınavlarından geçerli ve yeterli puanı alarak doğru tercihler yapılıp bölüm eğitimi alınabilmektedir. Ağırlık olarak sayısal puanı göz önüne alınır. Sayısal türünde yeterli puanı alarak doğru tercih yapıp hangi üniversite de daha çok istediğiniz eğitimi alabilme olanaklarını araştırarak tercihte buluna bilirsiniz gerekmektedir.
Öğrenim Dili Nedir ?
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümünün öğrenim dili; üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Kimi üniversiteler tamamen İngilizce olarak eğitim vermektedir. Kimi üniversiteler ise türkçe eğitim vermektedir. Bunu için en sağlıklı bilgilendirme tercih yaptığınız okulun ilgili web sitesi ve ya ilgili birimini arayarak bilgilendirme almaktır. Ya da Ösym nin sitesinden geçmiş yıllara ait tercih tablolarından bilgi bulabilirsiniz.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri İçin Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim ?
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü için gidilecek ilin büyüklüğü, güvenliği, sosyal ve kültürel imkanları, iş imkanları, şehirdeki yaşam zorluğu (maddi ve manevi), ailenin yaşadığı şehre uzaklığı, tercih yapacak arkadaşların dikkate alması gereken etmenlerdendir.
Yabancı Dil Eğitimi
Bölümü tercih edecek olursanız, yabancı lisan problemini kesinlikle üniversite okurken dikkate almanız gerekecek. Bunun önemi mezun olduktan sonra, üniversite hayatı ve iş hayatını etkileyen en önemli unsurlardan olmasıdır.
Üniversitelerin Mesleki Alandaki Başarısı
Teori kıymetli olduğunu biliyoruz fakat öğrenim süresi sırasında, öğrencinin mesleki bilgi açısından neler öğreneceği ve kendine neler katacağı bölümde çok önemlidir. Bu bakımdan üniversitelerin akademik kadrolarının da araştırılması gerekmektedir.
Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Okumak istediğiniz üniversitelerin araştırma ve uygulama merkezleri olması faydanıza olacaktır. Çünkü öğrencilere mesleki yetkinlik kazandıracak faktörlerden biride araştırma ve uygulama merkezleridir. Bölümde öğrenilen teorinin pratiğe dönüştürüleceği alanlar üniversitelerce sağlanmazsa eğitim boyunca bütünlükten bahsetmek yersiz olacaktır.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Üniversite Bölümleri (4 Yıllık) Taban Puanları ve Sıralamaları yazımıza göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.